МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ПРВОГ ПОЛ.  

Преостало... 31.01.2019 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
270749
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

Такмичења

Радионица за медијску писменост

fondb92

Фондација „Фонд Б92“у оквиру свог пројекта “Слободна зона Јуниор” већ дванаест година ради у домену професионалног усавршавања наставника, али и на развоју програма које спроводи са ученицима основношколског и средњошколског узраста.

Ове године, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, реализује се трећи циклус програма под називом Путујући школски биоскоп ’’Слободна зона Јуниор’’ са радионицом медијске писмености и видео изложбом ученичких радова.

Пројекат је покренут са намером да заинтересује средњошколце за документарне ангажоване филмове, да подстакне њихову радозналост и мотивише их на критичко сагледавање медијских садржаја, те охрабри да на креативан начин изразе себе и свет око себе у форми видео рада. У пројекту учествује око 500 средњошколаца, а Лајковац је међу 10 градова у Србији у којима је овај пројекат реализован.

Сарадња са нашом школом огледала се у двочасовном програму који је укључио пројекције филмова Слободне зоне Јуниор и радионицу медијске писмености за ученике. Они су сагледали важност документарно ангажованих филмова и медијске писмености. Значај радионице је у томе што су ученици видели значај критичког сагледавања медијских садржаја и да на креативан начин изразе свет око себе. Следе припреме ученика за такмичење на ову тему.

Наша медијска кућа ТВ Пруга забележила је и овај догађај: 
 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Припремила и објавила: Милијана Петровић

Подели

Националне и Европске ознаке квалитета
за eTwinning пројекте

erazmus-spisak

eTwinning је заједница школа и предшколских установа која наставницима и васпитачима пружа могућност да се радом на пројектима усавршавају у разним областима. То је део програма Erazmus+ (европског програма за образовање).

У јулу месецу добили смо, од Националног тима за подршку eTwinning Србија, три Националне ознаке квалитета (National Quality Label- NQL) за eTwinning пројекте које смо радили у претходној школској години. Сертификати су нам уручени на годишњој eTwinning конференцији 6. септембра у Београду. Реч је о пројектима: 

  • Famous female mathematicians 2
    Циљ пројекта био је стицање знања о познатим математичаркама, њиховом животу и раду, друштвеном положају, културној баштини земаља у којима су живеле и друго. 
  • Pi Day
    Циљ пројекта био је обележавање међународног догађаја „Дан броја Пи“ и рођендана Алберта Ајнштајна, 14. марта. Ученици су се упознали са бројем Пи и његовом применом и тема је обрађена на различите начине. 
  • M.E.D. (Mathematical Exploding Dots)
    Ученици наше школеузели су учешће у обележавању Global Math Project на тему Exploding Dots. Такође, пројекат је приказан и у оквиру EU Code Week

Национални тим за подршку нас је наградио за: интердисциплинарни метод у настави, тимски рад, креативност, одговорност у дељењу задатака и размени са партнерским школама, за употребу ИКТ алата, посебно у процесу еволуације, за примере добре праксе и учења заснованог на пројектима, за добро осмишљене, темељно испланиране и документоване пројекте, за активно учешће студената и за постигнуте резултате.

Затим је Национални тим за подршку eTwinning-a Србије послао предлог Централној служби за подршку eTwinng-a Европе, са седиштем у Бриселу, за доделу Eвропских ознака квалитета (European Quality Label – EQL) и сва три пројекта су награђена. Поред сертификата који су нам уручени, наши пројекти ће бити изложени на европском порталу www.etwinning.net.

Европска ознака квалитета је услов за пријављивање за европску награду – Eвропски eTwinning пројекат године. За ово такмичење сви учесници на пројекту пишу заједничку пријаву и очекујемо да ће бар један пројекат бити награђен.

Припремила и објавила: Милијана Петровић 

Подели

Global Math Project
Global Math Week: Oct 10 - 17

gmp2019 

У Светској недељи математике, на GLOBAL MATH PROJECT учествовало је 20 хиљада наставника и 5 милиона ученика широм планете. Тему пројекта: "Тачке које експлодирају - Exploding Dots", реализовали су ученици трећег разреда, електротехничари рачунара: Стевановић Ивана, Гавриловић Милица, Радовановић Александар, Цвијан Лукић, Немања Милић и Радојичић Александар, који су припремили презентације и задатке за обраду позиционих бројевних система и бинарне аритметике. Exploding Dots су део eTwinning проејкта "M.E.D. (Mathematical Exploding Dots) 2019", коме ће се прикључити и други ученици из школе. 

Циљ манифестације је да се популаризује математика међу младима. На сајту организатора постоје многи ресурси: часописи, апликације, квизови, видео записи и друго, којима наставници и ученици могу приступити.

Догађај је припремила и објавила Милијана Петровић, наставник програмирања, ментор ученицима и званични амбасадор Глобалног математичког појекта. 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА 

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
Написао crnadama
okcfebruar19Фебруарски термини ОКЦ семинара   У фебруарском термину ОКЦ има у понуди 37 акредитованих семинара, који задовољавају потребе за све четири...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао crnadama
trafficking2019Trafficking 2019 И ове године подржали смо акцију Црвеног крста Србије у борби против трговине људима. У сарадњи са Општинским одбором Црвеног крста у...
Написао crnadama
mschool2019Microsoft School  Овог лета придружили смо се програму Microsoft Schools, заједно са још четири образовне установе у Србији и око хиљаду...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао vojael
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013