МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ПРВОГ ПОЛ.  

Преостало... 31.01.2019 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
289467
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

ВРЕМЕ МАШИНЕ Stanley Greenberg а

Постоји занимљиви визуелни контраст у теоријској физици, која користи неке веома велике машине да би погледала неке од најмањих комада материје. Нажалост, ове велике машине се често граде далеко од очију јавности. Али фотограф Стенли Гринберг из Њујорка је фотографисао Аtom-smashers е и друге масивне машине коришћене у експериментима у физици за последњих неколико година. Фотографије је објавио у својој књизи "Време машине."

Од Fermilab-а и „Ловца на неутрине“ на Антарктику до савремених покушаја научника да поново створе услове „Великог праска“ помоћу највећих Аtom-smashers а на свету у Швајцарској, Гринберг је током пет година путовао и фотографисао многе од најважнијих експеримената у модерној физици. Гринберга је пут водио у планине, хиљадама метара испод земље у рударска окна, и миље изнад нивоа мора у његовој потрази за фотографијама неких од најважнијих машина високе технологије које наука данас има да понуди.

„Време Машине“ Стенли Гринберг а води читаоце дубоко у свет миона, неутрина и кваркова, тамо где научници монтирају све веће машине да би извели нове експерименте у нади да ће пронаћи све мање честице.

 


Балон-комора, Fermilab, Illinois. (2006) Балон-коморе испуњене су прегрејаном провидном течношћу. Научници тако могу пратити кретање наелектрисаних честица, што омогућава увид у понашање субатомских трунки материје. Stanley Greenberg.

 

 

 

Полупроводничка детекторска цев, ATLAS, Large Hadron Collider. CERN, Switzerland (2006). Овај уређај је саставни део другог детектора у склопу LHC-а, и обезбедио је многе доказе за откриће Хигсовог бозона.Stanley Greenberg.

 

 

Meson Hall TRIUMF. British Columbia, Canada (2008).У овој Канадској Националној лабораторији за физику елементарних честица снопови високонапонских мезона (посебна врста субатомских честица) путују кроз цеви испод бетонских блокова, усмераване јаким магнетима. Stanley Greenberg.

 

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао milijanap
okc-feb-20Зимска понуда ОКЦ семинара Тим ОКЦ припремио је 34 акредитована семинара у зимском термину. Заступљене су све компетенције:  К1 - ужа стручна...
Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао milijanap
ocene20Одржан семинар:  "Процењивање и самопроцењивање постигнућа ученика"
Написао crnadama
samoeval471Одржан семинар: "Како унапредити процес самоевалуације у области наставе и...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао vojael
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013