МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ПРВОГ ПОЛ.  

Преостало... 31.01.2019 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
289483
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

SSD дискови сто пута бржи

Складиштење података је најбитнији сегмент рачунара, због тога треба добро да размислите пре него што одлучите на којим дисковима ћете чувати фотографије, музику и филмове.

Подаци у рачунару се чувају на специјалним дисковима. До сада су сви рачунари у себи имали ХДД дискове, али су се у последње време појавили модернији ССД дискови.

237172 29 f

Уколико се не разумете претерано у рачунаре, а желите да ваши подаци буду сигурни, покушаћемо да вам помогнемо у одабиру.
Већина „обичних“ корисника у својим рачунарима има ХДД (Хард Диск Дриве) дискове.

Они долазе у три величине 1.8, 2.5 и 3.5 инча. Подаци на њима се снимају уз помоћ магнета, на површину дискова. Дискови могу да имају брзину окретања и до 15.000 обртаја у минуту, а подаци се читају помоћу посебне главе која се налази на покретном механизму, због чега су бучни. Осим тога брзо се греју и осетљиви су на ударце. Добра ствар је што капацитет ових дискова може да достигне и до неколико терабајта (хиљаду гигабајта).

Са друге стране, ССД дискови су креирани да буду замена ХДД-у, али се доста се разликују. Постоје две врсте овог диска СЛЦ и МЛЦ. Први су намењени компанијама и скупи су, док су МЛЦ дискови, који су и до 100 пута бржи од ХДД-а све чешће видимо у новим рачунарима. Проблем настаје код високе цене и малог капацитета. Наиме, за сада се тешко могу наћи СДД дискови већи од 512 ГБ.

Однос цене и квалитета

Комбинацијом ова два диска добија се доста предности, поготово када се на ССД постави оперативни систем и сви остали програми, док ХДД служи за складиштење. Уколико би неко и одлучио да узме ССД, треба да зна да је један од 128 ГБ око 130 евра, док се по истој цени може наћи ХДД од два ТБ.

 Више о ценама на itsvet.com.

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао milijanap
okc-feb-20Зимска понуда ОКЦ семинара Тим ОКЦ припремио је 34 акредитована семинара у зимском термину. Заступљене су све компетенције:  К1 - ужа стручна...
Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао milijanap
ocene20Одржан семинар:  "Процењивање и самопроцењивање постигнућа ученика"
Написао crnadama
samoeval471Одржан семинар: "Како унапредити процес самоевалуације у области наставе и...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао vojael
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013