КАЛЕНДАР  

June 2022
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
   

МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ДРУГОГ ПОЛ.  

Преостало... (Капа доле!) 22.06.2021 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
457676
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

ЕЛЕКТРОНСКО НАСИЉЕ

ШТА ЈЕ И КАКО ГА СПРЕЧИТИ

Електронско насиље чине ситуације у којима је дете или тинејџер изложено нападу другог детета, тинејџера или групе деце, посредством интернета или мобилног телефона. Напад може бити и од стране одрасле особе. Посебан проблем представљају одрасле особе ''интернет предатори'' који се појављују под лажним идентитетом, односно представљају се као дете или тинејџер и на такав начин улазе у животе деце.enasilje1

Електронско насиље је било какав облик слања различитих садржаја путем интернета или мобилних телефона, а које за циљ има повређивање, узнемиравање или било какво друго наношење штете детету, младом или одраслом човеку који не може да се заштити од таквих поступака. Појављује се, најчешће, у облику текстуалних или видео порука, фотографија или позива. У наставку вам представљамо неке корисне савете за препознавање и спречавање електронског насиља у вашем окружењу.

Постоје две врсте насиља преко интернета: директан напад и напад преко посредника.

Директан напад догађа се кадa злостављач:

-шаље узнемирујуће поруке мобилним телефоном, е-маилом или на чету;

-украде или промени лозинку за е-маил или надимак на чету;

-објављује приватне податке или неистине на чету, блогу или интернет страници;

-шаље узнемирујуће слике путем и-мејла или ММС порука на мобилном телефону;

-поставља интернет анкете о жртви;

-шаље вирусе на и-мејл или мобилни телефон;

-шаље порнографију и нежељену пошту на е-маил или мобилни телефон;

-лажно се представља као дете или нека друга особа...

Насиље преко посредника догађа се кад починитељ напада жртву преко треће особе, која тога најчешће није свесна.

На пример, неко дете дозна лозинку другог детета за његову и-мејл адресу или надимак на чету. Тако са његове и-мејл адресе може слати узнемирујуће поруке његовим пријатељима, остављати непримерене поруке на блогу, чету или форуму. Свима се тако чини да је жртва заправо та која чини лоше ствари. Пријатељи ће се посвађати с њиме, администратор ће искључити његов надимак или и-мејл адресу, родитељи ће се наљутити на њега и биће кажњен. Они су посредници у злостављању, а тога нису ни свесни.

Починилац може ставити оглас сексуалног или провокативног садржаја у име жртве са њеним бројем мобилног телефона или адресом. На тај начин дете може да доживи многе непријатности и нађе се у опасности.

Напад преко посредника најопаснија је врста насиља преко интернета јер често укључује одрасле, међу којима има много људи са лошим намерама.

Без физичког контакта са публиком, деца и млади теже виде и разумеју штету коју њихове речи могу нанети. Школски трачеви нађу свој пут до интернета и жртва трача осећа да је у рукама непознатог интернет нападача.

Међувршњачко насиље

Међувршњачко насиље путем интернета укључује подстицање групне мржње, нападе на приватност, узнемиравање, ухођење, вређање, несавестан приступ штетним садржајима те ширење насилних и увредљивих коментара. Може укључивати слање окрутних, злобних, каткад и претећих порука, као и креирање интернет страница које садрже приче, цртеже, слике и шале на рачун вршњака.

enasilje2

 

Такво насиље се, надаље, односи и на слање фотографија својих колега те тражење осталих да их процењују по одређеним карактеристикама, односно да гласају за особу која је, на пример, најружнија, најнепопуларнија или најдебља у школи. Деца каткад на одређеној популарној интернет страници траже од осталих да наведу особу коју највише мрзе, те да о њој напишу неколико речи, а све с циљем да жртву осрамоте пред што већим бројем људи. Насиље на интернету укључује и "проваљивање" у туђе и-мејл адресе те слање злобних и неугодних садржаја другима.

Недостатак социјалних и контекстуалних назнака, као што су говор тела и тон гласа, може имати мноштво учинакакада је електронско насиље у питању јер нема опипљиве, афективне повратне информације о томе да ли је понашање преко интернета проузроковало штету другоме.

Анонимност починитељима насиља преко интернета даје осећај да могу проћи некажњено за своја дела.

Савети за децу

Мобилни телефон и интернет омогућавају ти да си увек у току и увек присутан свуда. Можеш брзо доћи до информација које ти требају, разговарати и забављати се са пријатељима, али и упознавати децу и младе из различитих делова света. Можеш да размењујеш мишљења с другима, играш игрице, пратиш новости и занимљивости.

Међутим, мобилни и интернет, упркос свим својим могућностима, ипак су само алати. Нажалост, постоје неке особе које користећи се овим алатима вређају и узнемиравају друге. У њиховим рукама мобилни и интернет претварају се у моћно оружје.

ИГРАЈ ФЕР ПЛЕЈ И ЗАШТИТИ СЕ!

Не шаљи злонамерне смс или и-мејл поруке. Пре него што кликнеш „Пошаљи" запитај се како би се ти осећао да примиш ту поруку!

Пажљиво прочитај смс и и-мејл поруку пре него што је проследиш даље. Немој прослеђивати поруке које вређају и узнемиравају друге. Немој се укључивати у анкете, расправе и четове који неког изругују, оцрњују или оговарају.

Не снимај и не прослеђуј фотографије и снимке које могу друге довести у неугодну ситуацију, осрамотити их или изложити исмевању и вређању других.

Заштити себе лозинком и пази коме је дајеш јер пријатељи у неком тренутку могу постати непријатељи.

Не даји личне информације, бројеве телефона и мобилног, адресу на којој живиш, име школе у коју идеш, места на која излазиш особама које не познајеш уживо. Кад пишеш о себи, пиши што уопштеније. Све што напишеш и објавиш у смс поруци или на интернету постаје јавно и доступно великом броју људи и више не можеш контролисати како ће други искористити твоје податке.

Не шаљи и не објављуј своје фотографије и фотографије својих пријатеља преко мобилног и интернета. Једном када пошаљеш или објавиш фотографију, над њом више немаш контролу, не знаш шта се даље с њом догађа. Уз мало вештине и с основним графичким програмима могуће су разне фотомонтаже.

Не стављај на интернет ништа што не би волео да виде твоји пријатељи и познаници, чак ни у и-мејлу или смс поруци.

Ако ти неко пошаље злонамерну или претећу поруку мобилним или и-мејлом, немој одговорати. Покажи је одраслој особи којој верујеш.

Неки одрасли и вршњаци лажно се представљају и претварају да су пријатељи јер их занимају слике сексуалног садржаја или имају непримерене жеље и намере. Управо због тога буди на опрезу, не само с информацијама и фотографијама које делиш, него и приликом упознавања с „он-лајн" пријатељима. Подсети се да је све оно што знаш о том "пријатељу" само оно што ти је та особа рекла и да ништа од тога не мора бити истина.

Ако желиш уживо упознати „он-лајн" пријатеља, договори први сусрет на јавном месту, где има доста људи. Не налази се насамо с њим, већ поведи неколико пријатеља и пријатељица или одраслу особу којој верујеш.

Помози деци која доживљавају насиље путем смс-порука и интернета тако да им јасно кажеш да није у реду то што им се догађа и да видиш да им је тешко. Немој прикривати насиље и одмах обавести одрасле о томе шта се догађа.

Чувај себе и друге! Све што важи за чување података о теби, важи и за чување туђих.

Тим за заштиту ученика од насиља

Средња школа ''17. Септембар'' Лајковац

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао milijanap
okc-feb-20Зимска понуда ОКЦ семинара Тим ОКЦ припремио је 34 акредитована семинара у зимском термину. Заступљене су све компетенције:  К1 - ужа стручна...
Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао milos
svetosavski-literarni-konkursСветосавски литерарни конкурс Драги наши, Обавештавамо Вас да је жири изабрао најлепше радове који су пристигли на Светосавски литерарни конкурс...
Написао milos
skolska-slava-2020-2021Упркос овој тешкој години наши ученици су показали велико интересовање за такмичење поводом Светосавског литерарног конкурса организованог у Културном...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013