КАЛЕНДАР  

June 2022
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
   

МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ДРУГОГ ПОЛ.  

Преостало... (Капа доле!) 22.06.2021 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
457714
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

Како сигурно водити блог (интернет дневник)

1Блог је скраћеница од енглеске речи Newblog, што у дословном преводу значи „интернет дневник". То је интернет страница на којој појединац или група људи бележи своја размишљања, ставове, размењују своја мишљења о одређеној теми. Може се лако и брзо створити и не захтева познавање неког специфичног рачунарског програма. Иако се сматрају неким обликом дневника, све оно што се напише на блогу постаје јавно и доступно великом броју људи.

Познавање могућности које блог нуди, а тиме и могућих опасности које се крију, омогућује ти да се заштитиш, сигурно блогујеш и уживаш у комуникацији с другима.

Опасности блога су:

*ОБЈАВЉИВАЊЕ ПРИВАТНИХ ИНФОРМАЦИЈА – Ако објављујете информације о себи и својој породици, то може навести особе с лошим намерама да покушају да успоставе контакт с вама или твојом породицом.

*ПРОФИЛИ – неке блог странице имају могућност објављивања профила, односно информација о аутору блога, попут белешке о писцу, што је у облику линка доступно свим посетиоца блога. Деца често уписују своје праве податке (име и презиме, број телефона, адресу школе, број банковног рачуна родитеља и слично) или објављују своје фотографије, несвесни опасности које то повлачи за собом.

*НЕОДГОВАРАЈУЋИ САДРЖАЈИ – Претражујући блогове других људи, можете наићи на садржаје или расправе неприкладне за свој узраст.

*НАСИЉЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА – Неки могу користити блогове као пут ка насиљу или застрашивању друге деце.

*НАЦИОНАЛНА, ВЕРСКА И РАСНА МРЖЊА – Неки се могу користити блоговима за подстицање мржње и вређање других ради њихове националне, верске, расне или друге припадности.

2*ОБЈАВА НЕПОУЗДАНИХ ИНФОРМАЦИЈА - Као што свако може креирати страницу на интернету, тако свако може објавити непоуздане и нетачне податке о другима. Буди на опрезу и размисли о томе што си прочитао, написао или пронашао на блоговима. Не веруј свему што ту пише.

 

Како одржати приватност свог блога:

-Заштитите блог лозинком и пазите коме је дајете јер пријатељи у неком тренутку могу постати непријатељи.

-Не наводите у блогу личне и детаљне информације. Када пишете о себи, пишите што уопштеније. Немојте наводити где живите, излазите и слично јер свака лична информација може открити ваш идентитет.

-Не спомињите у блогу имена, адресе, бројеве телефона, школу, и-мејл адресе и сличне информације. То су управо информације које траже одрасли са сексуалним намерама према деци, стога их избегавајте. У замену, можете да користите надимак, али припазите да не подсећа на ваше или нечије право име.

-Не наводите у блогу ни информације о било коме кога познајете, како не би могућег предатора навели да, иако ви нисте заинтересирани за „ћаскање" с њим, можда ваша другарица јесте.

-Не стављајте своје фотографије и фотографије својих пријатеља у свој блог.

-Не остављајте блог отвореним, а рачунар без надзора јер би неко могао уписати нешто непожељно.

-Не оговарајте и не ширите трачеве о својим пријатељима из разреда.

-Пре него што напишете поруку, причу или објавите фотографију, запитајте се хоћете ли тиме некога повредити.

-И у свету мобилних телефона и интернета поштујте правила понашања као и у свакодневном животу. Немојте чинити другима оно што не би хтели да други чине вама.

Пронађи се!

3Посети страницу www.google.com и упиши своје име и презиме под знаковима навода (нпр. "Пера Перић"). Гугл ће пронаћи све интернет стране на којима се спомиње твоје име. На тај начин можеш открити да ли постоји нека веб страница или блог о теби.

Исто уради са својим бројем мобилног, и-мејл адресом, правом адресом и надимком на чету. Можда негде неко пише нешто о теби и даје твоје податке, а да ти то и не знаш.

Покушај то чинити што чешће, а можеш инсталирати и "Google Alert", аларм који ће ти слати обавештење на мејл сваки пут када и ако се на интернету појави нека страница на којој се спомиње твоје име.

Сви заједно можемо мобилне телефоне и интернет учинити сигурнијим за коришћење и допринети заустављању електронског насиља. Полиција, мобилни оператери и пружаоци интернет услуга помоћи ће у проналажењу оних који чине насиље.

Тим за заштиту ученика од насиља

Средња школа ''17. Септембар'' Лајковац

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 29 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао milijanap
okc-feb-20Зимска понуда ОКЦ семинара Тим ОКЦ припремио је 34 акредитована семинара у зимском термину. Заступљене су све компетенције:  К1 - ужа стручна...
Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао milos
svetosavski-literarni-konkursСветосавски литерарни конкурс Драги наши, Обавештавамо Вас да је жири изабрао најлепше радове који су пристигли на Светосавски литерарни конкурс...
Написао milos
skolska-slava-2020-2021Упркос овој тешкој години наши ученици су показали велико интересовање за такмичење поводом Светосавског литерарног конкурса организованог у Културном...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013