Средња школа "17. септембар"

ikonica

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА – ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Дан розе мајица у СШ „17. Септембар“ у Лајковцу обележен је у среду 22. фебруара. Овај дан се обележава у циљу развијања и промовисања емпатије, међусобног уважавања и поштовања различитости, као и стицања способности за конструктивно решавање сукоба, без употребе насиља.
Тим поводом, ученицима првог разреда (I2) педагог је појаснила шта је то вршњачко насиље, који све облици насиља постоје, као и који су начини подршке особама које трпе неки вид насиља. Посебно је истакнуто да сваки облик насиља увек треба пријавити, било да сте жртва или посматрач.
Дан розе мајица, познат и као Дан борбе против вршњачког насиља, је дан посвећен промоцији борбе против вршњачког насиља који се обележава широм света. Назван је по иницијативи коју је 2007. Године покренула група ученика у Канади након што је ученик Chuck McNeill вербално злостављан од стране својих вршњака зато што је у школу дошао у розе мајици. Chuck McNeill је мајицу носио као подршку својој мајци која је боловала од карцинома. Те исте вечери, дечаци David Shepherd и Travis Price, купили су 50 розе мајица и сутрадан их делили на улазу својим другарима, који су мајице обукли као знак подршке дечаку који је малтретиран. Циљ свега тога јесте био пружање подршке и указивање на проблем вршњачког насиља. Од тада, розе мајица представља знак подршке сваком детету које трпи насиље.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

back to top