Средња школа "17. септембар"

ikonica

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Средња школа “17. септембар“ обележила је 1. децембра светски дан борбе против сиде. Тим поводом, вођени су разговори са ученицима који су упознати са карактеристикама болести АИДС-а, начином заштите и превенције, као и са тиме на који начин би могли подржати Светски дан борбе против сиде. Разговоре су обавили наставници, директор школе, као и стручни сарадник.
Светски дан борбе против сиде први пут је обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.
Црвена трака, као симбол борбе против сиде и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године. Тренутни број оболелих људи од ове болести у свету износи око 38 милиона. У Србији, према званичним подацима, данас са вирусом ХИВ-а живи 1766 особа, старосне доби између 25 и 49 година. Већина заражених сазна да су
инфицирани када су већ у фази болести, према томе, потребно је правовремено тестирање на вирус ХИВ-а.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

back to top