КАЛЕНДАР  

June 2022
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
   

МИКРОЕЛЕКТРОНИКА  

   

КАЛЕНДАР ДАН ПО ДАН  

   

КРАЈ ДРУГОГ ПОЛ.  

Преостало... (Капа доле!) 22.06.2021 16:30
   

ПРЕВОДИЛАЦ  

   

ШКОЛСКИ МУДЛЕ  

   

СТАТИСТИКА  

Број прегледа чланака
456977
   

ПОДЕЛИ  

FacebookMySpaceTwitterLinkedinPinterest
   

КАКО ЗАШТИТИТИ ДЕЦУ ОД ЕЛЕКТРОНСКОГ НАСИЉА И ЗЛОУПОТРЕБА

САВЕТИ ЗА РОДИТЕЉЕ

Запамтите: Ваша деца могу знати више од Вас о технологији, али Ви знате више о животу. И у овој области они треба од Вас да науче сигурно да „ходају“!

Без обзира на Ваша искуства и ставове, деца и млади неизбежно долазе у сусрет с рачунарском и комуникацијском технологијом. Подстицање информатичке писмености је део школског програма. Важно је знати да ће Ваша деца користити модерну технологију и да је тешко, па и штетно за њихов развој забранити им коришћење мобилних, рачунара и интернета.

Искуства показују да надзор родитеља и надгледање дечјих активности на интернету представљају важан корак у заштити деце и младих, али ни то није довољно.

Родитељи нису у прилици да стално надгледају активности своје деце на интернету. Осим тога, важније је научити децу како сигурно да „ходају" електронским медијима него да их стално „водите за руку". Као што децу учимо како да се носе са узнемиравајућим и неугодним догађајима у свакодневном животу, као и како да препознају и избегну опасност на улици и у својој околини, важно је да их научимо како да се сигурно користе интернетом и мобилним телефонима и како да препознају могућу опасност и ризична понашања. Такође, важно је подучити децу и младе о преузимању одговорности за своје понашање и о последицама одређених поступака, које погађају њих саме, али и друге с којима су у контакту. Притом је важно поштовати њихову независност, интересе и активности у складу с њиховим узрастом, као и користити се порукама које су прилагођене дететовом узрасту.

Чет, блог, форуми и слична места на интернету, где деца и млади могу размењивати мишљења и комуницирати, врло су популарна, па су стога и привлачна особама које желе злоупотребити комуникацијске могућности које интернет нуди. Злоупотреба вршњака најчешће укључује претеће поруке, вређање и ширење гласина те уцене које једно дете или више њих упућују другом детету. А злоупотреба одраслих најчешће укључује лажно представљање и манипулисање с циљем придобијања деце и младих на непожељна понашања (најчешће сексуална).

Ако сазнате да је Ваше дете било изложено насиљу путем мобилног телефона или интернета, морате предузети ове кораке:

*Научите дете да не одговара на насилне, претеће или икакве сумњиве смс или и-мејл поруке и телефонске позиве;

*Не бришите поруке или слике јер могу послужити као доказ;

*Контактирајте провајдера интернет услуга и пријавите примање поруке;

*Контактирајте школу и обавестите их о неприхватљивом понашању/злостављању или евентуалним променама расположења и понашања код детета;

*Контактирајте полицију ако поруке путем мобилног телефона и интернета садрже претње насиљем, ухођење, напаствовање, дечју порнографију и сл., или када претходни кораци нису дали резултате;

*Ако Вам је познат идентитет починиоца, број или и-мејл адреса с које су узнемиравајуће и злонамерне поруке упућене, свакако обавестите о томе полицију, мобилне оператере, провајдере интернет услуга, школу.

*Већина цхат-ова садржава могућност заустављања (Блоцк) или занемаривања (Игноре), којима се заустављају даљне поруке од нежељених корисника.

*Ако је реч о некоме ко је једноставно досадан, блокирање порука најчешће је довољно да се проблем заустави. Но, ако је посреди особа која износи стварне претње, важно је да дете о томе обавести одраслу особу у коју има поверења.

*Обратите пажњу и будите свесни показује ли Ваше дете узнемиреност након добијеног позива мобилним или након времена проведеног на интернету. Обратите пажњу на дететове коментаре или промене у односима с пријатељима. Могуће је да ће бити тајновити, нерадо говорити о својим „онлајн" активностима и употреби мобилног.

*Разговарајте с дететом и покушајте разумети на које се начине и за које активности користи интернетом и мобителом.

*Ограничите коришћење рачунара током дана. Добро је увести јасна правила, нпр. нема рачунара пре школе, пре спавања, за време оброка или пре него што је урађен домаћи.

*Научите дете да не прослеђује нити коментарише садржаје који могу некога повредити.

*Разговарајте с дететом о томе када треба, а када не треба чувати тајну пред родитељима, упозорите га да с непознатим особама (укључујући и оне које познаје путем смс порука и интернета) није добро имати тајне. Такође реците да, кад се осећа неугодно или збуњено због нечега што је доживело, увек може разговарати с Вама.

*Разговарајте с дететом о опасностима интернета и научите га да не оставља личне податке ни фотографије на интернету и не договара сусрете с непознатим људима. Ако дете јако жели да се упозна с особом коју је упознало преко интернета, нагласите да то мора бити на јавном мјесту и да никако не иде само. Тражите да на први сусрет поведе неколико другова и другарица или одраслу особу којој вјерује.

*Објасните деци и младима опасности слања својих слика путем интернета, као и појам дечје порнографије. Никад се не зна шта ће друга особа учинити са сликама. Уз мало вештине и с основним графичким програмима могуће су разне фотомонтаже. Објасните им, да кад једном пошаљу фотографију, над њом више немају контролу, не знају што се даље с њом догађа. Нагласите да не смеју слати своје фотографије без договора с Вама.

*Нагласите својој деци како они нису криви ако постану жртве електронског насиља. Реците да им нећете због тога одузети право на коришћење рачунара – то је један од могућих разлога због ког деца не говоре одраслима кад постану жртве насиља на интернету.

*Уместо саме забране деци и младима да не износе личне информације, важно их је научити како ограничити приступ других тим информацијама.

*Научите више о мобилнима, интернету и основним појмовима који се користе у виртуалном свету, тако да можете разговарати с децом о њиховим активностима и искуствима, али и лакше разумети виртуални свијет у ком деца одрастају, а који је пуно другачији од онога који Ви познајете.

Уколико имате неких недоумица или питања, потребан Вам је савет или помоћ, стручна служба и сви запослени у школи су увек ту да Вам изађу у сусрет и помогну Вам.

Тим за заштиту ученика од насиља

Средња школа ''17. Септембар'' Лајковац

Подели
   

ПРИЈАВА  

   
   

НА ВЕЗИ  

Ко је на мрежи: 47 гостију и нема пријављених чланова

   
Научи се од мудријег - то ти је велика корист. И научи другог - то ти је велика задужбина. Доситеј Обрадовић.
   

НОВО - СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Написао milijanap
okc-feb-20Зимска понуда ОКЦ семинара Тим ОКЦ припремио је 34 акредитована семинара у зимском термину. Заступљене су све компетенције:  К1 - ужа стручна...
Написао crnadama
pioneers19Плаћена радна пракса у Европи Програм Pioneers  into Practice је међународни програм професионалног развоја, намењен људима који су...
   

ОБАВЕШТЕЊА

Написао milos
svetosavski-literarni-konkursСветосавски литерарни конкурс Драги наши, Обавештавамо Вас да је жири изабрао најлепше радове који су пристигли на Светосавски литерарни конкурс...
Написао milos
skolska-slava-2020-2021Упркос овој тешкој години наши ученици су показали велико интересовање за такмичење поводом Светосавског литерарног конкурса организованог у Културном...
   

НОВО - НАУКА И ТЕХНИКА

Написао admin
google-chrome-nadmasio-microsoft-explorerGoogle Chrome по први пут претекао Internet Explorer Googleov претраживач Chrome дефинитивно је скинуо са трона супарнички Microsoftov Internet Explorer...
Написао
windows7podrskaМИKРОСОФТ УКИДА ПОДРШКУ ЗА WINDOWS 7 Компанија Миkрософт је издала обавештење у којој је објашњено како стандардна подршка за Windows 7 се укида 15....
   

ФЕЈСБУК

   

ПОДАЦИ О ШКОЛИ

Адреса: Средња школа "17. септембар",

              Вука Караџића 19, 14224 Лајковац

тел./факс: (+381) (14) 3431-145

ПИБ: 101344404

Матични број школе: 07283911 

Жиро рачун: 840-945660-10

   
© Средња школа ,,17. септембар" Лајковац 2013